Since 1975

Wijkcomite Kroonhove - Since 1975 Wie zijn wij?


o   Het Wijkcomité van de wijk Kroonhove in Oostkamp, dit is de Anjerstraat, Leliestraat, Jasmijnstraat, Irisstraat, Poelstraat en een deel van de Brugsestraat (woningen die achteraan palen aan de Leliestraat.). Het gaat over 160 woningen.


o   Het Wijkcomité is ontstaan in 1975, en is dus nu 49 jaar “jong”.


o   Gedurende 49 jaar waren er 12 leden, nu 9 in wisselende bezetting actief als vrijwilligers, waarvan de leeftijd varieert van 30 tot 75 jaar. Sommigen zijn er al bij van bij de start. Nieuwe bewoners zijn zeer welkom!


o   Sinds 2019 is een verjonging van het comite aan de gang, waarbij oudere leden een stapje terugzetten.
Daarrond zijn er nog meerdere vrijwilligers, die bijspringen bij organisaties zoals het wijkfeest.Hoe begon het :


o   Bij het ontstaan van de nieuwe verkaveling “Kroonhove of Schoonhove” (1972-1975) was er nood aan samenwerking inzake het groenbeheer, samen aankoop mazout, problemen wateroverlast groene zone. Maar vooral het samengaan van nieuwe bewoners van dezelfde leeftijdsgroep met kinderen… De doelstellingen zijn :


o  Bevorderen van de sociale contacten onder buren


o  Bevorderen van de contacten tussen de wijk en de gemeente


o  Onze samenleving gezond en veilig houden


o  Behouden van een goed leefmilieu


o  Zorg voor het welzijn van de wijk.


o   Op 13/02/1975 was er een eerste vergadering waarop alle geïnteresseerde bewoners uitgenodigd waren. De samenwerking wijk/gemeente was een feit, en één van de eerste bekommernissen was “wateroverlast in de groene zone”, een euvel dat 49 jaar later nog steeds actueel is.In de huidige samenleving die voor een groot stuk bepaald wordt door de sociale media, trachten wij menselijke, persoonlijke en sociale contacten te promoten, omdat die essentieel zijn voor het perfect samenleven van mensen.


Vanuit het wijkcomité is in de jaren 70 ook VV Kroonhove ontstaan, de lokale voetbalclub die tot op heden nog vriendschappelijke matchen speelt met andere verenigingen, wijken …Programma:


Via een zeer gevarieerd programma trachten wij onze doelstellingen te realiseren. Ons jaarlijks programma tracht voor ieder aantrekkelijk te zijn. Bij het grasduinen in 49 jaar activiteiten was het leuk om te zien wat wij in al die jaren gerealiseerd en georganiseerd hebben.o   Wandel- en fietstochten binnen en buiten de provinciegrenzen : Krekengebied, Vlaamse Ardennen, Heuvelland, Westhoek,  de Kust, Zeeland, ’t Zwin. Billenkarrentocht, bowling, oude volksspelen, karting…..


o   Allerlei activiteiten : Volksportroute Poperinge, jaarlijkse Geocaching zoektocht voor de jeugd, kennismaking met de bewonersgroep Klaver 4 (Spermalie),


o   Culturele- en natuuruitstappen met gids


o  Roger Raveel aan de Leie, René Margritte in Brussel, Concertgebouw te Brugge, Louvre Lens, Muzee in Oostende, MAS Antwerpen.


o  Bezoek aan Damme met eigen gids, meerdere bezoeken aan het onbekende Brugge met eigen gids


o  Het Verdronken Land van Saeftinghe


o  Mijnmuseum Lewaerde (N-Frankrijk)


o  Bezoek aan de sites van WO 1, Tyne Cote, Passchendaele 1917, Ieper


o  Fort van Beieren, Meersengebied Assebroek, Ryckevelde en de Meetkerkse Moeren, telkens met deskundige uitleg door een wijkbewoner die zich hiervoor bijgeschoold heeft.


o  Meerdaagse uitstap naar Londen, Parijs, of Noord-Frankrijk


o   Bedrijfsbezoeken :


o  Arcelor Mittal,  Umicore, Daikin, Tyco Electronics …                       


o   Jaarlijks ontbijt


o   Etentje met de buren.


o   Bezoek en contact bij buren die gezondheidsproblemen hebben.


o   Geregeld opruimen van zwerfvuil in de wijk,


o   Al 20 jaar organiseren wij de eindejaarsreceptie die gratis aan alle wijkbewoners aangeboden wordt, doel buren in de donkere winterperiode eens bij elkaar brengen.


o   Als unicum :  reeds 45 keer organiseren wij ons jaarlijks wijkfeest, een tweedaagse die gericht is om ons doel : mensen samen brengen, te bereiken. Via een gevarieerd programma laten wij iedereen genieten van de ruimte in onze groene zone. Volksspelen, petanque tornooi, voetbal, goochelaar, grime, kinderactiviteiten, en als afsluiter natuurlijk de gezellige BBQ of een pizzaavond.


o   Op 15 november 2015 hadden wij dan de kers op de taart. In het kader van 40 jaar Kroonhove organiseerden wij “Passies in Kroonhove”. Het doel was om alle wijkbewoners de mogelijkheid  te bieden om hun “passie” te delen met  vrienden, buren, kennissen. Het werd een gesmaakt, origineel initiatief, waar we 26 deelnemers mochten verwelkomen met een grote variëteit van hobby’s : schilderen, fotografie, genealogie, bloemschikken, numismatiek, postzegels, patchwork, restauratie van accordeons, boetseren, beeldhouwen, oldtimers……. We mochten dan ook meer dan 300 bezoekers verwelkomenSamenwerking


Naast een waaier van activiteiten werken we als comité zeer nauw samen met andere organisaties.


o   We zijn lid van de Oostkampse Cultuurraad


o   Enkele leden maken deel uit van Mensen Spreken Mensen. Hierbij trachten onze ervaringen als comité te delen met andere organisaties zoals buurt-, straat- en wijkcomités. O.a. stelden wij een handleiding op die andere organisatoren kunnen gebruiken bij hun straat-,  buurt- of wijkfeesten.


o   We maken ook deel uit van de groep “straatambassadeurs” die enkele jaren terug  in Oostkamp binnen MSM werd opgericht.


o   Jaarlijks nodigen wij de bewoners van Spermalie, Klavertje 4 uit tijdens het wijkfeest met als doel hen te betrekken bij het wijkgebeuren.


o   Wij hebben ook actief meegewerkt aan de werkgroepen van “Samenlevingsopbouw” van de Provincie West-Vlaanderen (project 2012-2014, en ondertussen stopgezet door de Provincie).  Deze samenwerking had tot doel het dorpsleven en het sociaal leven binnen dorpskernen van West-Vlaanderen te stimuleren.Toekomst


Ondertussen zijn een aantal jongere mensen het comité komen vervoegen, zodat we een garantie hebben dat er in de toekomst verder geïnvesteerd wordt in het realiseren van onze doelstellingeninfo@kroonhove.be